Екскурзии и мероприятия

Пещера Дяволско гърло дължи името си на скалите около входа, които му придават формата на зинала паст. Каквото е отнесено от реката в Дяволското гърло, нищо не е излязло на изхода й. Преди години придошлата вода погълнала 500 кубика дървени трупи, нито една треска не е излязла от другата страна. При проучванията си спелеолозите са пускали по течението оцветена вода, която излиза след 2 часа. Изходът на речния сифон е не по-малко страховит. Там пещерняците организират експедиции с гумени лодки срещу течението. Стотици спелеолози са проучвали подземния път на реката. Той обаче и досега остава загадка.

dqvolsko-gurlo4-569x427

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6° и 8° С целогодишно, а влажността над 90% (като в повечето пещери). Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

yagodina-cave-rodopes3-635x476

Орлово око“ – разходка с джип до рампа „Орлово око“ – изглед от връх „Св. Илия” – уникална панорамна площадка монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище. От нея се виждат две-трети от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината планините от Гърция, в далечината Пирин и малък връх от Рила.

yagodina-1327d21

Архитектурен резерват Широка лъка – Маршрутът за пещерите минава през китното родопско село Широка лъка. То е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, църквата „Успение Богородично“, построена през 1834г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка, родната къща на Екзарх Стефан І и паметникът на Капитан Петко войвода.

shiroka-luka-635x476

Подходящ сезон: април – октомври
Продължителност на маршрута: 8 ½ часа
Натовареност: Лека
Маршрут в километри: 140 км
Възможни дни за провеждане: Всеки ден